7 Okt 2016

Kejadian Jerebu Dua Tahun Lalu (2014)


Masih ingatkah kita kejadian yang berlaku pada dua tahun yang lalu, tarikh yang sama dengan tarikh hari ini, lebih 3000 buah sekolah di seluruh Malaysia ditutup gara-gara jerebu kuat.

Ya, semua ini berpunca dari pembakaran terbuka hutan-hutan di Indonesia. Waktu itu jualan topeng jerebu laku keras. Masyuk.

Pagi ini, pada tarikh yang sama juga, cuaca sangat dingin. Hujan lebat tidak henti-henti sejak jam 5 pagi tadi sehinggalah sekarang. Syukur pada Tuhan.

Muhammad Arif Aizuddin
Berangan mahu jadi wartawan.

---
Kredit Foto : Ssplashbase.co
Share:

4 Okt 2016

Kisah Pelanggan Singapura Ditipu Peniaga Online


Malam ini garu kepala.

Pelanggan kami dari Singapura enggan melunaskan baki bayaran tempahan kain. Sudah sebulan bayaran tersebut ditangguh walaupun sudah berkali-kali kami follow up.

Nombor Whatsapp kami beliau block. Nampak gaya macam sudah tak mahu lagi berurusan sedangkan wang deposit sudah didahulukan.

Apabila diselidiki, rupanya beliau baru sahaja ditipu ribuan dollar Singapura (Sgd) oleh seorang peniaga online yang menjual beg tangan dari republik itu juga.

Saya fikir betapa beraninya pelanggan ini membeli handbag harga ribu-ribu secara online.

Saya kali terakhir beli online pada bulan lalu. Itupun beli buku berharga RM15. Tak berani nak beli yang mahal-mahal.

Hati-hati membeli online ya kawan-kawan.

Statistik penipuan transaksi jual beli atas talian ini tidak pernah berkurangan. Sentiasa meningkat saban tahun.

---
Kredit Foto : Flexysolutions.it

Share:

3 Okt 2016

Kisah Abah Ajar Afiah Huruf Jawi


Setiap malam, saya akan melatih Afiah mengenal huruf hijaiyyah (jawi) dan cara menyebutnya dengan betul menggunakan teknik fonetik.

Saya tanya, "Huruf yang kurus keding ni kita sebut apa?". Afiah jawab, "Aa... (merujuk kepada huruf Alif)."

Saya tanya, "Huruf yang macam mangkuk tapi ada tiga mata kita sebut apa?" Afiah jawab, "Tha... (merujuk kepada huruf Tha)."

Saya menjeling isteri. Nampaknya beliau seakan mahu tergelak. Saya teruskan lagi,

"Huruf yang macam mulut ternganga tapi ada mata kat atas kepala kita sebut apa?"

Waktu ini isteri ketawa berdekah-dekah. Saya tersenyum lalu bertanya kepada beliau, "Kenapa ketawa?"

"Belum pernah dengar lagi ustaz ustazah ajar macam ni," jawab isteri sambil menahan gelak.

Afiah yang dari tadi memerhatikan kami tiba-tiba mencelah,

"Itu huruf Kho la ibu."

Sungguh tepat sekali jawapan si anak.

Nampaknya Afiah begitu seronok dan berminat dengan kaedah pengajaran saya. Setiap hari beliau dapat kenal dengan huruf-huruf baru.

Cuma saya terfikir bagaimanakah caranya untuk memperkenalkan Afiah dengan huruf "Ya".

Adakah betul kalau saya kata huruf "Ya" tu macam itik tapi ada dua telur kat bawah?

Haha! Kelakar betul bunyinya.

Kalau nyayi (nenek) Afiah dengar, silap haribulan saya yang dibebelnya.

---
Kredit Foto : Babyboom.pl
Share:

Kisah Afiah Tegur Abah "Langgar" Lampu Merah


Ketika saya sedang memandu kereta dan melintasi lampu isyarat berwarna hijau, tiba-tiba Afiah yang duduk di kerusi sebelah memandang saya dengan serius lalu bertanya, "Abah, Afiah nak cakap sikit boleh tak?"

Saya mengangguk. Anak kecil ini datang kepada saya lalu berbisik perlahan di telinga, "Kenapa tadi abah langgar lampu merah?"

Terbeliak biji mata saya. Ditambah pula dengan rasa darah berderau.

"Bila masa pulak abah langgar lampu merah. Tadi kan lampu hijau. Yang merah tu lampu simpang sebelah sana la," jawab saya spontan.

Afiah membalas, "Tau takut. Hehe."

Nampak tak. Anak kecil umur 3 tahun 4 bulan pun sudah pandai bergurau begini. Lemah semangat bapak dibuatnya!

---
Kredit Foto : Freepik
Share: