18 Feb 2017

Petra Nabila Mustafa, Ratu Pecut SUKMA 2002

Bila bercerita pasal perempuan mirip lelaki, saya teringat individu ni. Beliau pernah mengejutkan arena sukan negara dengan rupa dan susuk tubuh persis lelaki. Badan tegap, dada bidang. Bila bercakap suara garau. Sekali tengok macam abang-abang beb.

Kata orang, waktu kemunculan dia dulu, banyak pihak yang tak puas hati sebab ingat beliau lelaki. Sampai terpaksa buat medical check up lagi untuk pengesahan jantina. Entah ya, entah tidak.


Ingat lagi nama Petra Nabila Mustafa? Ratu Pecut Negara. Dua kali beliau menang pingat emas masa sukan SUKMA tahun 2002. Bayangkan, acara 100 meter beliau catat rekod 11.6 saat, acara 200 meter pula 24.37 saat. Punyalah laju. Sampai dapat Anugerah Khas Menteri Belia dan Sukan waktu tu.

Beliau bukan saja pawer bab berlari ni, bahkan pelajar cemerlang Kolej Tunku Kurshiah, sebuah sekolah berasrama penuh di Negeri Sembilan.

Bila beliau umumkan persaraan masa tahun 2004 kerana mahu menumpukan pelajaran, arena sukan negara rasa macam satu kehilangan besar yang susah nak cari ganti.

Tahun ni, ratu pecut SUKMA ini berusia 32 tahun. Hah, nak pi Google la tu. Kahkah!

---
Kredit Foto : Freepik.com
Share:

0 Komentar:

Catat Ulasan